Domotica

Domotica is een samensmelting van het Latijnse woord Domus, huis, en Tica, het laatste gedeelte van Informatica, Telematica en Robotica. Oftewel ‘woningautomatisering’.

In eerste instantie was dit alleen weggelegd voor futuristische kantoren, boardrooms, welgestelden en minder validen, maar tegenwoordig is het beschikbaar voor iedereen. In zorgcentra speelt Domotica een grote rol in het sluitplan (de toegankelijkheid van een gebouw).

“Domotica: De integratie van technologie en diensten, ten behoeve van een betere kwaliteit van wonen en leven.”

Eenvoudige voorbeelden zijn deuren met een bewegingssensor, airconditioning en verlichting.
Complexere voorbeelden zijn het openen van een poort, hek of garagedeur met behulp van de gsm, een inbraakalarm met een directe koppeling met uw gsm of beveiligingspartner en automatische kranen, welke water geven indien uw hand wordt waargenomen. Futuristische voorbeelden zijn, klimaatsystemen die alleen verwarmen of koelen indien er iemand in de ruimte aanwezig is, een koelkast die zelf een digitale bestelling doet bij de supermarkt en een verwarming die automatisch naar een lagere stand gaat zodra het raam geopend wordt.

Domotica is geen product maar het slim combineren van systemen en randapparatuur zodat het een geheel vormt.

Domotica zorgt niet alleen voor een betere kwaliteit van wonen en leven, maar kan ook zeer duurzaam, kosten- en milieubesparend zijn. Het Nationaal Kenniscentrum Domotica en Slim Wonen beheert in Eindhoven een demonstratiewoning die ook bezocht kan worden. Bekijk een korte impressie van het Eindhovens Dagblad.

Domotica zijn industriele bedrijfsautomatiseringsmogelijkheden toegepast op een woning.

Domotica kan bedraad, draadloos of een combinatie hiervan zijn, maar voorwaarde is dat het stabiel en betrouwbaar is én gebruikersvriendelijk. Domotica wordt steeds meer toegepast: in ziekenhuizen en zorginstellingen, maar ook binnen gewone gezinssituaties. Met de komst van ‘The Internet Of Things’ of Service Web 3.0 en de steeds maar dalende productiekosten van RFIDchips komt de toekomst sneller dichterbij dan waar menigeen zich van bewust is.

Bekijk een reportage over The Internet Of Things / Service Web 3.0

Of u nu een specifiek automatiseringsvraagstuk heeft of uw hele huis gedomoticaseert wilt hebben, Elecktrotechniek Schuurmans kan u bijstaan met raad en daad en beschikt tevens over de juiste ervaring en kennis van producten als het om domotica gaat.

interessante links
Domotica volgens Wikipedia
Nationaal Kenniscentrum Domotica en Slim Wonen